Darjeeling, darul parfumat al Indiei

Între toate ceaiurile născute în îndepărata Asie, Darjeeling are un loc de neclintit. "Șampania ceaiurilor", așa cum este supranumit acest sortiment premium, ia naștere din arbuști ce rodesc în cei mai înalți munți din lume. Iar gustul este pe măsura biografiei sale. Odată ce i-ați descoperit buchetul floral cu note de mosc și ați simțit atingerea sa ușor picantă și dulceagă, veți repeta experiența cu orice ocazie.

Vă propunem să aflăm mai multe despre istoria ceaiului Darjeeling, proprietățile sale și secretele de preparare care-l fac desăvârșit.

Plantațiile din Himalaya

Ceaiul Darjeeling poartă numele regiunii din care provine, situată în nord-estul Indiei. Întinderile nesfârșite de ceai (peste 17.000 ha) cresc în aerul rece și umed al Himalayei, la 1.000 - 2.000 de metri altitudine. Planta găsește aici condiții aparte de dezvoltare: ploi dese și abundente, umezeală permanentă și expunere bună la soare, care îi consolidează aroma.

Perioada în care este cules și condițiile meteorologice îi influențează net caracteristicile. De exemplu, frunzele tinere de Darjeeling, din primul cules (la început de primăvară), vor rezulta într-o infuzie mai răcoroasă și mai proaspătă, în timp ce frunzele mai mature, din recolta de toamnă, vor da o băutură ceva mai robustă și puțin mai închisă la culoare.

Toți cei care sorb pentru prima oară dintr-o ceașcă de Darjeeling remarcă faptul că gustul ceaiului seamănă cu cel al vinului muscat. Are o dulceață subtilă, vegetală, cu o atingere citrică și deloc astringentă. Se dezvăluie în etape și nu are prea multe în comun cu robustețea altor ceaiuri clasice. Tocmai de aceea, Darjeeling este o mândrie pentru localnici și totodată, după o istorie de peste 150 de ani, unul din cele mai gustate și lăudate ceaiuri din lume.

Varietăți de Darjeeling

După cum aminteam mai sus, perioada de culegere este unul din factorii care determină apariția a varietăți diferite de ceai.

Pe lângă aceasta, locul frunzelor (de la vârful sau de la baza plantei), precum și modul în care este procesat după cules sunt responsabile pentru diversele tipuri de ceai Darjeeling care ajunge în cești. De principiu însă, Darjeeling se găsește în variantele de ceai negru, ceai verde, ceai alb și oolong.

Darjeeling negru este considerat sortimentul "clasic", deși nivelul său de fermentare îl recomandă ca un ceai negru atipic, ce are mai degrabă personalitatea unui ceai oolong. Atipică pentru un ceai negru este și culoarea infuziei, care este deschisă la culoare, cu reflexii de miere.

Darjeeling verde este sortimentul cules primăvara, prelucrat din frunze tinere și nefermentat, fapt pentru care are un gust mai subtil și o infuzie clară.

Merită să le încercați pe fiecare pentru a simți diferențele!

Ceaiul frumuseții și tinereții perpetue

Ceaiul Darjeeling abundă în antioxidanți ce luptă cu semnele timpului și ne protejează în fața factorilor de mediu dăunători. Cu cât este consumat mai des, cu atât mai bine - vom arăta mai bine și mai zvelți, ne vom simți mai tonici, iar metabolismul nostru va fi mai "iute".

Se mai crede că substanțele pe care Darjeeling le conține fortifică sistemul osos și ne menține inima sănătoasă!

Bineînțeles, să nu uităm că echilibrul este cheia în toate, chiar și în cazul unui ceai atât de înzestrat, deoarece conține cofeină și poate interfera cu odihnna dacă este băut la ore târzii.

Cum se infuzează corect

Pentru a degusta "ca la carte" ceaiul Darjeeling și a-i recunoaște calitățile mult apreciate, vom ține cont bineînțeles de tipul de ceai:

  • Darjeeling negru: Încălziți apa aproape de fierbere, la 95 de grade Celsius. Turnați 250 ml de apă peste 3 g de ceai și lăsați la infuzat timp de 3, maximum 5 minute. Deși ați putea fi tentați, vă recomandăm să nu adăugați lapte, miere sau zahăr, pentru a nu-i afecta aroma.
  • Darjeeling verde: Apa se încălzește la maximum 80 de grade Celsius. Se toarnă 250 ml de apă peste 3 g de plantă și se infuzează scurt, 2 minute.

    Dacă depășiți acest timp sau turnați apă prea fierbinte, infuzia va deveni mult prea amară.

Oricât am povesti, suntem convinși că Darjeeling vă va surpinde într-un mod diferit, așa că nu ne rămâne decât să vă invităm să intrați în clubul celor care adoră acest ceai prețios.

Și așteptăm impresiile voastre, desigur!

Comentarii:

Nu există comentarii

Scrie un comentariu